OP 13. kolo SK Chyňava – SK Cembrit Beroun

by Zdeněk Steiner

VSTUP DO SEZÓNY NA VÝBORNOU
13.kolo (předehrávka), Okresní přebor, 18.8.2018, 17:00

SK CHYŇAVA – SK CEMBRIT BEROUN                      6 : 2  (4:0)
b: 3´a 13´Patrik VLČEK, 10´a 31´Jaromír HEBEDA, 79´a 88´Daniel STEINER

Sestava: Lukáš DREKSLER – Jan BUNCÍK, Aleš VEJVODA, Jiří KŘÍŽ, Jan LORENC – Patrik VLČEK, Daniel STEINER(K), Václav VANĚK, Zdeněk STEINER – Robert DÓŠA(67´Marek LHOTÁK), Jaromír HEBEDA

R: Červenka – Chvátal, A. Vlachopulos
ŽK: Jan Buncík
Diváci: 280

(Chyňava) Krátka přestávka skončila a fotbalový kolotoč se roztáčí znovu naplno. V prvním utkání nám v cestě stál SK Cembrit Beroun, který je v okresu nováčkem. Před utkání panovala lehká nervozita, aby vše vyšlo a vstup se povedl.

I přes velké vedro, které na začátku utkání panovalo se od prvního hvizdu hrál svižný fotbal. Obě mužstva se chtěla prezentovat pěkným fotbalem a začátek tomu nasvědčoval. Úvodní náznak šance měl na kopačkách Cembrit, ale nic nebezpečného z toho nebylo. Ve 3. minutě si míč bere Z. Steiner a jeho dlouhé autové vhazování prodlužuje do branky Patrik VLČEK – 1:0. První návštěva v soupeřovic pokutovém území a je z toho vedoucí gól. Přesně tento začátek jsme chtěli. Po rozehrání se dopředu tlačí Cembrit a jeho rychlý přechod do útoku nám dělá problémy. Je to především Nápravník, který nás nejvíce zlobí a po rozehrání se dostává ke střele, ale Dreksler je jistý a míč kryje. Cembrit se snaží prezentovat rychlou hrou po křídlech a zatím předvádí sympatický výkon. S dalším náznakem šance je tu D. Novotný, ale ani ten nemá dobře seřízena mířidla. V 10. minutě tvrdě střílí Lorenc, ale jeho bombu brankář vyráží, nastává zmatek a nejlépe se orientuje Buncík, který vyhrává hlavu na Jaromíra HEBEDU a ten také hlavou pod břevno zvyšuje na rozdíl dvou branek – 2:0. Studená sprcha pro hostující tým a víc klidu na naše kopačky. Cembrit v této fázi hry moc nestíhá a pomáhá si zbytečnými fauly kolem pokutového území. Ve 13. minutě se k rozehrání volného trestného kopu postaví D. Steiner, svůj centr pošle do pokutového území, kde už se dvojice Z. Steiner a Patrik VLČEK postarají o další gól – 3:0. Nakonec z této skrumáže vyšel dobře Vlček, který se dotkl míče poslední. Po rozehrávce se opět tlačí dopředu Cembrit, ale několik náznaků šancí nedotáhnou jeho hráči do konce, protože situaci řeší zbrkle, nebo nepřesně. Ve 20. minutě se hostující hráči snaží prokombinovat po naší pravé straně, rezultuje z toho centr do vápna, ale opět z toho nic není. Hrajeme nyní v klidu a snažíme se kombinovat a dostávat se do šancí. Několik slibných útoků nedotáhneme do konce a pokazíme finální přihrávku. Cembrit tahá za kratší konec a mají plné nohy práce s odvracením šancí. Ve 31. minutě máme možnost zahrávat trestný kop, který si připravuje Jaromír HEBEDA a jeho pěkná střela končí za zády brankáře – 4:0. Pěkný moment utkání! Stále se hraje pěkný fotbal a přispívají k tomu i hráči Cembritu, kteří neskládají zbraně a hnáni početnou diváckou kulisou, která s nimi přijela se snaží utkání zdramatizovat. Málem jim k tomu dopomůžeme sami, když nebezpečnou střelu Dreksler vyráží a poté ji nestihne zalepit a dotěrný útočník hostí nadělá Drekslerovi problémy, naštěstí z toho pro nás žádná pohroma nebyla. Do kabin jdeme s krásným vedením.

Jenže to, co se s naším mužstvem děje druhý poločas je přímo zarážející. Z kabiny vychází snad jiný tým, jsme najednou všude druzí, nemáme klid na kopačkách, uchylujeme se k nakopávání a dostáváme Cembrit do hry. V 51. minutě čaruje Dreksler a dvě jasné tutovky kryje a drží čisté konto. Dvojité varování, ale hrajeme furt stejně špatně. Je až zarážející, že někteří hráči fyzicky odchází. V 53. minutě podnikne Cembrit rychlý útok po naší levé straně a přízemní centr posílá za Drekslerovy záda Paluska – 4:1. Cembrit nyní určuje tempo hry a my jsme všude druzí. Po rozehrávce se snažíme prokličkovat do šance, ale nic z toho není. V 58. minutě má velkou šanci Hebeda, ale jen těsně míjí branku. Snažíme se hrát zase svojí hru, ale moc nám to nejde. Několik našich útoků má pouze krátkou dobu trvání a kýžená střela z toho není. Když už se do šance dostává D. Steiner, tak jeho střela jde hodně mimo. V další šanci se ocitá Vlček, ale opět bez gólového efektu. V 67. minutě je tu zase šance po naší levé straně a nakonec z autového vhazování, když se naši zadáci nedorozumí, tak je tu Paluska a jeho druhý gól – 4:2. Utkání se začíná dramatizovat a Cembrit cítí šanci, že by mohl v prvním kole získat cenné body. Naštěstí od 75. minuty opět hrajeme naši hru, bohužel už to není tak jasné, ale lépe se nám dýchá, i když Cembrit snížil. V 77. minutě se snaží centrovat Z. Steiner, ale je z toho nepovedená střela. V 79. minutě předvedeme pěknou kombinační hru, Vlček si vezme míč a předvede několik fines, aby posléze předložil míč na Daniela STEINERA, který už ví, jak se v této situaci zachovat a míč posílá do branky – 5:2. Blíží se konec utkání, ale ani jeden tým nechce polevit. Cembrit se sympaticky snaží a kouše a má k dispozici ještě několik šancí v podobě rohových kopů a volného přímého kopu. Především rohové kopy musí hasit Dreksler, který chytá ve velké pohodě a míče směřující do pokutového území vyráží do bezpečí. V 88. minutě se dostáváme opět do šance, Hebeda má míč pod kontrolou a míří do pokutového území, nelení a míč posílá na Daniela STEINERA, který napřáhne a jeho tvrdá střela končí v síti – 6:2. Poté přichází konečný hvizd, který je pro některé hráče doslova vysvobozením.

Utkání prvního kola nabídlo svižný fotbal a pěknou diváckou kulisu. První poločas byl z naší strany dobrý a hráli jsme, co jsme chtěli. Druhý poločas už tak pěkný nebyl a na naší straně bylo hodně nepřesností, kterých se musíme v dalších zápasech vyvarovat. Nováček soutěže Cembrit se prezentoval pěkným fotbalem a pro okres bude oživením.

Zdeněk Steiner ml.